İl Sağlık Müdürlüğü’nden
‘Kurban Bayramı’ Uyarısı
Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, yaklaşan kurban bayramı öncesi ‘kurban kesimi’, ‘Kist Hidatik’
hastalığı ve ‘kurban bayramında beslenme’ gibi konularda açıklamalar da bulunarak vatandaşları uyardı.
Kurban Bayramı’nda hijyen ve sağlık koşullarına gereken önemin verilmesinin toplum sağlığı açısından son
derece önem arz ettiğini ifade eden Prof. Dr. Koç, et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda akciğer ve
karaciğere yerleşerek hayvanlardan insanlara geçebilen ‘Kist Hidatik’ hastalığına karşı dikkatli olunması
gerektiğini vurguladı.
Özellikle kurban bayramlarında kesilen hayvanların hastalıklı doku ve organlarının çevreye atılması ile bu
hastalığın yayıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Koç, “Uygun olmayan koşullarda kesilen kurbanlardan arta kalan iç
organların köpek ve benzeri hayvanlar tarafından yenmesi sonucu ‘hidatik kist’ hastalığı oluşabilmektedir.
Kestikleri kurbanın iç organlarında kiste rastlayan vatandaşlarımızın kesinlikle bu sakatatları yememeleri ve bu
organların diğer hayvanlar tarafından da tüketilmesine engel olmak için derin bir çukur kazarak toprağa
gömmeleri gerekmektedir” dedi.
Kurban kesme ibadetini yerine getiren vatandaşları, hayvanlarını belediyelerin belirlediği yerlerde kesmeleri ve
kasaplardan yardım almaları konusunda da uyaran Prof. Dr. Koç, “Maalesef her yıl yüzlerce vatandaşımız
kurban keserken yaralanmakta ve hastane acillerimize başvurmaktadır. Özellikle kesim sırasında kaçan
hayvanlar nedeniyle ciddi yaralanmalar hatta ölümler yaşanabilmektedir. Kesim esnasında gelişebilecek
yaralanmalarda vatandaşlarımızın, yarayı temiz bir bezle bastırarak mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları,
evde kendi imkânları ile (tütün, kül, vb. maddeler sürerek) tedavi etmeye çalışmamaları gerekmektedir” şeklinde
konuşarak istenmeyen durumların olmaması için vatandaşların kurbanlarını uzman kasaplar ayarlayarak
kestirmeleri gerektiğine vurgu yaptı.
Kurban etlerinin tüketilmesi ve sağlıklı beslenme konusunda da vatandaşlara bir takım uyarılarda bulunan Prof.
Dr. Koç, “Özellikle yüksek tansiyon, şeker, kolesterol, kalp-damar vb. rahatsızlıkları bulunan vatandaşlarımızın et
tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu tür rahatsızlıkları olan hastalarımızın yağlı etler yerine az yağlı veya
yağsız etleri aşırıya kaçmadan yemeleri gerekmektedir” dedi. Bayram ziyaretlerinde ısrarlı ikramlara karşı
dikkatli olunması gerektiğine de dikkati çeken Prof. Dr. Koç, “Bayram tatili süresince dengeli ve sağlıklı
beslenmeye özen göstermeli, fiziksel aktivitelerimize ve özellikle yürüyüş yapmaya dikkat etmeliyiz” diyerek
sporun önemine dikkati çekti.
Kurban Bayramı’nın sadece kurban vazifesinin yerine getirildiği günler değil komşuluk, akrabalık, birlik ve
beraberlik duygularının pekiştirilmesine neden olan günler olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Koç, “Tüm
bayramlarda olduğu gibi bu bayramda da halkımızın sağlıklı bir şekilde bayramlarını geçirmeleri adına
hastanelerimizde gerekli önlem ve tedbirleri almış bulunmaktayız” diyerek vatandaşların ve sağlık çalışanlarının
mübarek Kurban Bayramları’nı tebrik etti.